dinsdag 29 mei 2012

Vetvrijwillig.nl - Maatschappelijke stages in Twente en de achterhoek

Voor jou als leerling geldt dat je tijdens je middelbare schoolperiode minimaal 30 uur aan vrijwilligerswerk moet besteden. Hoe je die uren verdeelt beslis je zelf, maar wel in overleg met je docent en de organisatie waar je stage gaat lopen. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdje elke donderdagmiddag werken op je stageplek, of de uren als één blok achter elkaar plannen of juist over een langere periode uitsmeren.

Woon je in Twente of de achterhoek dan is http://www.vetvrijwillig.nl een handige website. De website biedt naast een ruim aanbod van vacatures ook een handig stappenplan.

woensdag 23 mei 2012

Internationale ervaring pabostudenten biedt ook basisscholen voordelen


DEN HAAG - Pabostudenten én basisscholen varen wel bij internationale ervaring die studenten opdoen tijdens bijvoorbeeld stages in het buitenland. Dat blijkt uit de publicatie ‘Een verkenning naar het internationaliseringbeleid en de buitenlandse stages van een drietal pabo's' van CAOP Research. Daarover bericht Paboweb.nl.
Dankzij een buitenlandstage kan een pabostudent bogen op een brede ontwikkeling en heeft hij meer kans bij zijn start op de arbeidsmarkt. Voordeel voor de basisschool waar deze student aan het werk gaat, is dat de nieuwe leerkracht meer ervaring heeft met Europese subsidies voor uitwisselingsprogramma's aanvragen.
Daarnaast heeft hij meer kennis van internationale projecten opzetten en kan hij zijn leerlingen beter voorbereiden op een toekomst in een mondiale kenniseconomie.
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres

maandag 21 mei 2012

Video van de maand: small business en retailmanagement

Droom je ervan om ondernemer te worden? Of filiaalmanager? Volg de voltijdopleiding Small Business en Retail Management van Windesheim en je dromen komen uit. 

Straks ben jij de ondernemende professional die in alle omstandigheden snel goede beslissingen kan nemen.

 

vrijdag 18 mei 2012

Bouwacademie: vaklui nodig

Ondanks de stijgende werkloosheid in de bouwsector is het belangrijk dat er nieuwe vaklieden worden opgeleid.

Regiomanager Robert ter Hoek van Bouwend Nederland benadrukte het dinsdag bij de opening van de Bouwacademie Apeldoorn. Hij nam de honneurs waar voor Elco Brinkman, die op het laatste nippertje zijn komst afzegde. "Of het in 2015 is of in 2016 weet ik niet, maar er komt een omslagpunt. We hebben op termijn behoefte aan personeel dat opgeleid is in de bouw."

De Bouwacademie is een samenwerking tussen het bedrijf BouwStarters en opleidingscentrum ROC Aventus. Vroeger zaten techniekleerlingen van ROC één dag per week op school aan de Laan van de Mensenrechten, terwijl ze vier dagen per week aan het werk waren bij een bouwbedrijf. Dat is veranderd. Nu gaan de leerlingen hun theorielessen volgen bij de Bouwacademie aan de Sleutelbloemstraat. Teammanager Henk van Giessel van ROC Aventus: "De leerlingen worden veel directer begeleid omdat dit een kleine en vertrouwde omgeving is. Je kan snel ingrijpen als er iets misgaat. We geven de leerlingen een weerbaarheidstraining als ze met de opleiding beginnen. Hoe gedraag je je in de bouwwereld en hoe kan je je staande houden? We gaan uit van het positieve. Elke leerling heeft talenten. Die gaan we benadrukken. Niet meer zoals vroeger met het rode potlood aanstrepen wat niet goed is, maar juist benadrukken wat wel goed is."

Bij BouwStarters zijn circa 60 bouwbedrijven aangesloten, waar de leerlingen een werkplek krijgen. Op dit moment heeft de Bouwacademie Apeldoorn honderd leerlingen. Voor de nieuwe lichting hebben zich al veertig kandidaten gemeld. "Ik vind het moedig van ROC Aventus dat ze investeren in een opleiding buiten hun school", stelt bestuursvoorzitter Jan Pasop van BouwStarters.

"We willen niet vanuit de verdediging werken," zegt bestuursvoorzitter Gideon Alewijnse van ROC Aventus. "Techniekopleidingen zijn bijna niet te betalen. Daarvoor hebben we de samenwerking met het bedrijfsleven nodig. We moeten naar het bedrijfsleven toe als school. Ik verwacht dat in de bouw na het jaar 2015 in de regio 15.000 arbeidsplaatsen komen, als gevolg van de vergrijzing. We moeten nu investeren in goede opleidingen."

De Bouwacademie start binnenkort naast de dagopleiding met een cursus voor werklozen die een eigen bedrijf willen starten in de bouwwereld. Daarin zal met name aandacht worden besteed aan zaken als wetgeving, financieel beheer en debiteurenbeheer.

Bron: de Stentor

dinsdag 15 mei 2012

Speelfabriek zoekt medewerkers

De speelfabriek is een evenement in Hendrik-Ido-Ambacht, dat jaarlijks door meer dan 2000 kinderen wordt bezocht. Ook dit jaar is de Speelfabriek er weer, namelijk in de weken 9-13 juli, 16-20 juli en 6-10 augustus. Dagelijks zijn er 16 medewerkers nodig, die tegen een kleine onkostenvergoeding vele kinderen een leuke dag bezorgen in de Speelfabriek.



Ondanks een groot aantal (oud) medewerkers die zich weer heeft aangemeld, komt stichting Vrij Spel, de organisatie achter de Speelfabriek, nog vele medewerkers tekort. Gezocht worden medewerkers van alle leeftijden, ook papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zijn van harte welkom. Taken bestaan uit het begeleiden van spel- en knutselactiviteiten. Medewerkers moeten 16 jaar of ouder zijn en eigen kinderen krijgen gratis toegang tot de speelfabriek. Voorkeur gaat uit naar mensen die een gehele week beschikbaar zijn. Wie wil komen helpen, maar niet een gehele week beschikbaar is wordt op een reservelijst gezet, zodat zij bij ziekte of drukte als extra medewerker ingezet kunnen worden.

Stageplaats
De Speelfabriek is ook een stageplaats. Al jaren lopen jongeren van diverse opleidingen succesvol stage bij de Speelfabriek. Ook voor een maatschappelijke stage kun je hier terecht. De Speelfabriek is een door Kenwerk erkend leerbedrijf. Ook voor (maatschappelijke) stages geldt een minimale leeftijd van 16 jaar.

Aanmelden
Via de website www.speelfabriek.tk kunnen medewerkers en stagiaires zich melden bij stichting Vrij Spel. Het e-mail adres medewerker@stichtingvrijspel.nl staat open voor het verkrijgen van extra informatie. Wilt u telefonisch contact opnemen met stichting Vrij Spel, dan belt u 06-54730858 (na 19.00 uur).

zondag 13 mei 2012

Flashmob op station Amersfoort




AMERSFOORT - 225 leerlingen van het Farel College Amersfoort hebben afgelopen dinsdag een flashmob uitgevoerd op station Amersfoort. Dit was om aandacht te vestigen op Fair Trade Amersfoort. 

Een flasmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Alle 2de en 3de klassers van het Farel College hebben samen een dans uitgevoerd op muziek. Ze hebben dansrepetities gehad onder leiding van dansdocente Iris ter Horst. Ook vorig schooljaar heeft het Farel College zich met honderden leerlingen hiervoor ingezet met als uiteindelijk doel: het verwerven van het officiële keurmerk Fair Trade Gemeente. 

Deze actie is door Matchpoint Amersfoort georganiseerd in het kader van de maatschappelijke stages. Alle leerlingen die vanaf 2011 instromen in het voortgezet onderwijs, zullen een maatschappelijke stage gaan volgen. Dit is om jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. In Amersfoort betekent dit dat jaarlijks zo'n 3000 leerlingen een maatschappelijke stage gaan doen. Matchpoint ontwikkelt als stagemakelaar nieuwe concepten voor de maatschappelijke stages.

vrijdag 11 mei 2012

Maatschappelijk stage - introductiefilm voor leerlingen (kort)

Met maatschappelijke stage leveren leerlingen in het voortgezet onderwijs een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Wat dat precies inhoud zie je in deze korte introductie video.

 

woensdag 9 mei 2012

Het stagegesprek. Waar moet je opletten?

Na het schrijven van je brief en je CV heeft het bedrijf je uitgenodigd voor een gesprek. Da’s mooi! Het blijft een spannend moment zo’n gesprek maar middels een aantal aandachtspunten ga je gemotiveerd naar het gesprek en zal het goed verlopen.

Waar moet je op letten voorafgaande het gesprek?
Goed voorbereid maakt je minder nerveus en kom je zelfverzekerd over. Waarover moet je nadenken voordat je op gesprek gaat?

Ken je zelf In het bijzonder: 
  • Houding. ( niet stug zijn, bijdehand etc.)
  • Karaktereigenschappen.( leergierig, sta je open voor commentaar, etc.)
  • Persoonlijkheidskenmerken. ( snel verveelt, vriendelijk, introvert of juist extrovert)

Wat kan en ken ik al? Denk hierbij vooral aan je:  
  • Kennis.
  • Vaardigheden.
  • Competenties.( vakbekwaamheid)
  • Werkervaring.

Wat is je doel bij dit bedrijf en in de toekomst? Denk hierbij aan: 
  • Wat je wilt leren tijdens je stage/afstudeeropdracht. 
  • Als stagiaire verkoop je jezelf op een positieve manier. Zorg ervoor dat je je eigen talenten op een gemotiveerde en enthousiaste wijze overbrengt in het gesprek.

Zorg dat je de juiste informatie hebt van het bedrijf
Zorg ervoor dat je voldoende en de juiste informatie hebt over de organisatie waar je stage wil gaan lopen. Op het internet staat meer dan genoeg over het bedrijf. Zorg dat je in ieder geval de informatie weet dit belangrijk is tijdens het gesprek. Extra’s zijn niet onbelangrijk maar houdt het beperkt tot bijvoorbeeld de omvang van de organisatie,wat ze klanten / gasten kunnen bieden, de geschiedenis, de grootte van de afdeling en de bedrijfscultuur. En zelfs wat er momenteel speelt. Er zijn voldoende nieuwsbrieven waar je op kunt abonneren. Voor deze informatie kun je gebruik maken van: 

  • Artikelen over het bedrijf in tijdschriften, vakbladen en kranten.
  • Artikelen op het internet
  • Je eigen ervaring. ( je hebt er al gewerkt, geslapen, gegeten)
  • De contactpersoon van het bedrijf. ( bel gerust voor extra informatie)
  • Het bedrijf zelf: bij personeelszaken, brochures en jaarverslagen.
  • Werknemers die je kent binnen het bedrijf, familie, vrienden.

Standpunt van het stagebedrijf over de stagiair
Het bedrijf heeft je brief en CV al gelezen. Alleen nu nog de extra toevoeging: wat ziet een bedrijf graag van een kandidaat? Zorg ervoor dat je dit te weten komt. Zijn ze stijf en formeel of juist een open bedrijfscultuur waar iedereen elkaar met de voornaam aanspreekt en alle deuren openstaan om elkaar te helpen. Is het bedrijf druk en werkt het met veel deadlines. Probeer je hierop in te spelen en zorg ervoor dat je laat zien dat je past in deze cultuur. 
Voor gesprekken bestaat de ongeschreven regel dat je beter te netjes gekleed kan zijn dan te casual ( vrije tijd). Je hoeft nu niet gelijk allerlei dure uitgaven te doen om perfect voor de dag te komen. Je dient alleen je goede wil te tonen. Mogelijk mag je bij in intreding je eigen kleding dragen of krijg je een uniform. Laat zien dat je flexibel bent.

Wees op tijd!
Beter 15 minuten te vroeg dan 1 minuut te laat. Indien je denkt te laat te komen, bel altijd. Neem verder pen, papier, je brief en je CV mee. Maar ook je agenda voor het prikken van data. En als laatste ben GEMOTIVEERD!!!

Kleding en lichamelijke verzorging
Wat moet ik aan? Regels bestaan er dus niet voor. Maar laat het passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Een (mantel) pak kan altijd. Maar om een drie delig pak aan te trekken voor bijvoorbeeld een functie in de keuken is mogelijk wat overtrokken. Kleding moet je lekker zitten, het komt verzorgd over naar het bedrijf. Maar ook je schoen,pumps,laarzen etc. schoon en netjes.
Niet alleen kleding is belangrijk maar ook je lichamelijke verzorging. Fris ruiken, geen vlekken op je handen of kleding, schone nagels etc. maken een goede indruk. Het ruiken uit je mond of binnenkomen met een kauwend gezicht maakt het er niet beter op. Dus geen knoflook de dag ervoor! Succes!


Bron: sterrenstages.nl

dinsdag 8 mei 2012

Loop je maatschappelijke stage bij een goed doel

Ben je op zoek naar een leuke stage die goed bij je past? Wat dacht je van een stage bij een goed doel? Je vindt ze in allerlei soorten! Wat dacht je van een stage bij Warchild, het Liliane Fonds of het Rode kruis?

Interesse? Ga naar onderstaande website en maak je keuze. Succes!

http://www.vfi.nl/maatschappelijke-stages/overzicht



maandag 7 mei 2012

Op 4 juni reikt Zoetermeer de maatschappelijke stage awards uit

Op maandag 4 juni reiken Stichting MOOI en de gemeente Zoetermeer de Maatschappelijke Stage Awards uit aan inspirerende stagebieders en enthousiaste leerlingen.

Stichting MOOI en de gemeente Zoetermeer reiken de Maatschappelijke Stage Awards voor de derde keer uit. Kanshebbers zijn organisaties die inspirerende en leerzame stages aanbieden aan scholieren. En leerlingen worden beloond voor hun inzet en bijzondere stages.

Vorig jaar wonnen 5 organisaties een geldbedrag en een sculptuur, 4 leerlingen kregen een oorkonde en een iPod Touch. Ook dit jaar kunnen stagebieders en scholen maatschappelijke stagiairs opgeven om kans te maken op een spectaculaire prijs. En stagiairs kunnen op hun beurt organisaties nomineren die leerzame stageplekken aanbieden. Een deskundige jury zal de uiteindelijke winnaars kiezen. Een mooi voorbeeld van hoe u stagebieders én leerlingen beloont voor hun maatschappelijke inzet!

Voor meer informatie over dit evenement of over maatschappelijke stages in Zoetermeer kunt u contact opnemen met Marije Arnouts, makelaar Maatschappelijke Stages via mas@stichtingmooi.nl.

vrijdag 4 mei 2012

Schrijf een gastblog en maak kans op € 50,-

Stagezaken.nl is nieuw. Heel nieuw. En we zijn klein. Heel klein. Maar daar kan jij samen met ons verandering in gaan brengen. Hoe? Door voor ons één of meerdere gastblogs te schrijven.

Het enige dat je hoeft te doen is jouw eigen leuke, gekke, bijzondere of vervelende stage ervaring(en) met ons te delen. Of misschien heb je wel hele goede tips waar andere stagiair(e)s mee geholpen zijn.....

Mee doen is simpel: stuur ons een mailtje met jouw bijdrage en wij laten je zo snel mogelijk weten óf en wanneer we het artikel gaan plaatsen. De enige voorwaarden om kans op plaatsing te kunnen maken zijn: geen commerciële uitingen en maximaal 300 woorden. 

Whats in it for you? 
Natuurlijk schrijf je jouw bijdrage niet voor niks. Aan het einde van 2012 zullen wij onder de gastbloggers waarvan het ingezonden artikel is geplaatst een vvv-waardebon verloten van € 50,-.

So stop reading, start blogging!

donderdag 3 mei 2012

Minder blindheid na epilepsie-operatie dankzij BMT-studente

BMT-studente Chantal Tax heeft tijdens haar afstudeeronderzoek voor het eerst in detail de visuele zenuwbanen in de hersenen in kaart gebracht. Dit is van groot belang voor mensen die aan epilepsie geopereerd worden en vaak als gevolg van deze operatie per ongeluk blind worden. Maandag 16 april studeerde Chantal Tax cum laude af bij de faculteit Biomedische Technologie.

Tax liep stage bij epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze en heeft met wiskundige algoritmes en verbeterde MRI-scanprotocollen een duidelijk beeld gekregen van de hersenzenuwbanen. Tax: "Zo'n zeventig patinten die aan de meest voorkomende vorm van epilepsie lijden worden jaarlijks geopereerd. Neurochirurgen snijden dan de epileptisch focus aan de zijkant van het brein weg, maar hierbij wordt bij een kwart van de geopereerden een visuele zenuwbaan geraakt waardoor ze blind worden."

Door de beeldverwerking van de gebruikte difussieMRI te optimaliseren en het visuele systeem na te bootsen in een wiskundig model kan Tax de neurochirurgen nu van duidelijke informatie voorzien. Daardoor worden zenuwbanen in toekomstige operaties minder makkelijk geraakt. "We kunnen nu een mooie plattegrond van de aanwezige banen reconstrueren, die voor de operatie wordt uitgereikt aan de chirurg. Het mooie is om dit ook live te kunnen doen, dat proces zijn we nog aan het optimaliseren."


Nu haar master is afgerond Chantal Tax volgde zevenentwintig vakken in plaats van de tien gebruikelijke verplichte vakken- is ze recent begonnen met haar promotieonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daar gaat ze zich verder verdiepen in de beeldverwerking van difussieMRI-scans en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de nieuwe samenwerking tussen de TU/e, het UMCU, de UU, Philips Healthcare en Philips Research. (Cursor, NT)



"Bron: AllePersberichten.nl".

dinsdag 1 mei 2012

Heb jij al plannen deze zomer?

Ben je op zoek naar een stageplaats op een camping in binnen- of buitenland? Dat kan bij Vacansoleil! Vacansoleil biedt vele stagemogelijkheden aan studenten van MBO- en HBO-opleidingen (oa. toerisme, recreatie, sport, horeca, groen). In alle verschillende functies zijn stageplaatsen mogelijk.

Vacansoleil zorgt ervoor dat er na jarenlange ervaring met campingwerk aan alles wordt gedacht. Onderstaand vind je een opsomming. Houd er rekening mee dat salaris en accommodatie kunnen variëren per camping.


Een SUPERervaring!
Een (internationale) ervaring die je nooit meer vergeet! Je legt nieuwe vriendschappen, verbetert je talen en beleeft een zomer die je nog lang zal bijblijven. Het is een ervaring die niemand je meer afneemt!




Begeleiding
Tijdens jouw verblijf in het buitenland kan je rekenen op ondersteuning. Voor vragen of in geval van problemen kan je het team van Vacansoleil Camping Jobs 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch bereiken.



 

Kledingpakket
Tijdens je werkzaamheden draag je het tenue van Vacansoleil, waardoor je goed herkenbaar bent voor onze gasten.



 

Training
Vacansoleil vindt het belangrijk dat jij goed voorbereid aan het werk gaat. Afhankelijk van je functie krijg je een gerichte training of instructie. Wanneer je gaat werken in een animatieteam neem je verplicht deel aan een professionele animatietraining.



 

Certificaat
Na het positief afronden van je zomerbaan krijg je van Vacansoleil een internationaal certificaat toegestuurd. Dit is een mooie toevoeging aan je CV.



 

Le Soleil
Een leuke krant die een aantal keer per jaar speciaal voor alle medewerkers op de camping verschijnt. Hierin kan je lezen hoe het op de campings gaat, maar ook staan er ervaringen van anderen in en natuurlijk tips en nieuwtjes.



 
Verzekering
Wanneer je voor Vacansoleil in het buitenland aan de slag gaat, sluiten wij een speciale reisverzekering-op-maat voor je af bij de Europeesche Verzekeringen.



 

Reünie



 

Bron: http://www.campingjobs.nl