De stageproblematiek van kinderen zonder verblijfsvergunning is groot nieuws sinds de gemeente Amsterdam een motie aannam om kinderen zonder verblijfsvergunning stage te laten lopen bij de gemeente. Amsterdam stelt het recht op onderwijs voor alle kinderen in de stad voorop en handelt daarmee in lijn met het Kinderrechtenverdrag. De oproep aan Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om na toezeggingen van andere ministers, eindelijk de stages mogelijk te maken voor kinderen zonder verblijfsvergunning wordt luider. Defence for Children strijdt al jaren voor een oplossing voor de stageproblematiek en is verheugd over de recente ontwikkelingen. De strijd gaat door totdat het recht op onderwijs voor alle kinderen zonder discriminatie is gegarandeerd.
Gemeente Amsterdam stelt recht op onderwijs voorop
De gemeente Amsterdam heeft een motie aangenomen om kinderen zonder verblijfsvergunning stage te laten lopen bij de gemeente. Lodewijk Asscher, wethouder onderwijs en jeugdzaken van de Gemeente Amsterdam heeft in de media de motie en het recht op onderwijs verdedigd. Stages vormen een onderdeel van het onderwijsprogramma en zijn noodzakelijk om een diploma te kunnen halen. Minister Kamp volhardt dat stage als 'werk' gezien moet worden in plaats van onderwijs en dreigt boetes op te leggen aan de gemeente. Eerder bood de Gemeente Anna Paulowna al een stageplaats aan, aan een zeventienjarige jarige jongen zonder verblijfsvergunning en nam daarbij tevens het risico een boete te krijgen. Defence for Children roept alle gemeenten op om het goede voorbeeld van de gemeente Amsterdam en Anna Paulowna te volgen en het recht op onderwijs, de leerplichtwet en het non-discriminatiebeginsel te respecteren. Wanneer gemeentes boetes opgelegd krijgen, kunnen zij zich wenden tot hetStoutfonds die deze boetes betaalt. Defence for Children biedt gemeentes aan om mee te denken in gerechtelijke procedures om de (financiƫle) verantwoordelijkheid terug bij de landelijk overheid te leggen.
Afdeling bestuursrechtspraak: stage geen arbeid maar onderdeel onderwijsprogramma
Een belangrijke erkenning dat stages onder onderwijs vallen en niet onder ´werk´ kwam van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling oordeelde dat een co-assistentschap van drie weken van een studente Tandheelkunde volledig was gericht op onderwijs binnen de masteropleiding. De studente ontving verder geen stagevergoeding. Daarom was er geen sprake van arbeid in de zin van Wet arbeid vreemdelingen maar van onderwijs. Het is opvallend dat Minister Kamp deze uitspraak naast zich neer legt door te stellen "Het is niet zo dat de rechter alles hoeft te bepalen in dit land". Wel haalt de minister veelvuldig oude uitspraken van de Afdeling aan wanneer deze zijn stellingen onderstrepen. Deze selectieve verwijzing naar de Afdelingsuitspraken getuigt niet van een erkenning van de rechtsstaat en het gezag van de Afdeling.
Wetsvoorstel PvdA
Eerder stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie om stages mogelijk te maken voor jongeren zonder verblijfsvergunning. Deze motie legde Minister Kamp echter naast zich neer. De Partij van de Arbeid heeft aangekondigd met een wetsvoorstel te komen om stages mogelijk te maken voor jongeren zonder verblijfsvergunning. Defence for Children heeft er eerder voor gepleit om voor jongeren zonder verblijfsvergunning een zelfde uitzondering mogelijk te maken als voor asielzoekerskinderen die wel stage mogen lopen.
Stigmatiserende uitlatingen minister Kamp
Wanneer Nederlandse jongeren stage mogen lopen, zou dit ook mogelijk moeten zijn voor kinderen zonder verblijfsvergunning. Dit volgt uit het non-discriminatiebeginsel dat onder andere is vastgelegd in artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag. Toch houdt Minister Kamp halsstarrig vol dat stages onder 'werk' vallen en dat dit verboden is voor kinderen zonder verblijfsvergunning. In deuitzending van Pauw en Witteman zet hij de discriminatie van jongeren voort. Zo gebruikt de minister veelvuldig het woord ´illegaal´ waarvan de Raad van Europa heeft gesteld dat dit stigmatiserend is. In de uitzending stelt de minister over jongeren die geen stage mogen lopen: "Die jongens en die meisjes moeten samen met hun ouders het land uit gaan. Je mag hier dus niet zijn... Uitgangspunt is: je bent illegaal en je moet weg… Mensen die illegaal hier zijn, zijn per definitie tweederangsburgers. En ik wil geen tweederangsburgers". Defence for Children is geschokt over de stigmatiserende en discriminerende uitlatingen van minister Kamp. De minister lijkt uit het oog te verliezen dat het om kinderen gaat die niet gekozen hebben om hier te zijn. Alle kinderen hebben alle rechten en hierbij maakt het niet uit waar je vandaan komt, en of je een verblijfsvergunning hebt of niet. Om deze kinderen weg te zetten als 'tweederangs' burgers is zeer zorgelijk en Defence for Children roept de minister op zich te onthouden van dergelijke stigmatiserende uitlatingen.
Kelvin op de radio
Kelvin liet op 4 april 2012 van zich horen in een radio-uitzending van BNNToday op radio 1 (vanaf 1:03). Kelvin studeert commercieel bank- en verzekeringswezen en heeft de Nederlandse staat aangeklaagd omdat hij geen stage kan lopen en daarmee geen diploma kan behalen. Defence for Children steunt hem in deze procedure. In de uitzending licht Kelvin toe hoe hij wordt belemmerd omdat hij geen stage kan lopen: "Je kan niet de beloning krijgen waarvoor je zo hard hebt gewerkt".
Ongedocumenteerde jongeren kunnen niet op stage omdat ze daarvoor een tewerkstellingsvergunning nodig hebben en die kunnen kinderen zonder verblijfsvergunning niet krijgen. Het recht op onderwijs van kinderen die zonder verblijfsvergunning in Nederland zijn, wordt hiermee ernstig geschonden. Alle kinderen hebben recht op onderwijs, zo staat in het Kinderrechtenverdrag. En volgens de Nederlandse wet hebben jongeren er recht op om een opleiding die ze voor hun achttiende jaar zijn begonnen af te maken, zolang ze in Nederland zijn. Omdat de jongeren geen stage mogen lopen, kunnen zij hun opleiding niet afronden.
Meer informatie
Lees hier de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.Luister hier (vanaf 1:03) het item in BNN Today op Radio 1 op 4 april 2012 met Kelvin (een jongen die de Nederlandse Staat heeft aangeklaagd omdat hij geen stage mag lopen) en Martine Goeman van Defence for Children.
Bron : http://www.defenceforchildren.nl/p/21/2314/mo89-mc21/mo45-mc52/mo124-m0/mo125-cg196
Geen opmerkingen:
Een reactie posten