vrijdag 28 september 2012

Onderwijsbeurs Groningen - 4 en 5 oktober

Op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober organiseert MartiniPlaza voor de 28e keer de Onderwijsbeurs Groningen. Deze beurs richt zich op leerlingen van VMBO/MBO en HAVO/VWO die keuzes moeten maken over hun vakkenpakket en/of vervolgstudie. Ook biedt de beurs de bezoeker informatie over studiefinanciering, stages en werkprojecten in het buitenland. Tevens worden er tijdens de beurs diverse workshops verzorgd, ook voor ouders. 


Meer info omtrent deze workshops vindt u t.z.t. op de website van de Onderwijsbeurs. 
  • Open: beide dagen van 13.00 - 21.00 uur
  • Entree: 2,- euro per persoon inclusief beursplattegrond
  • Meer informatie: www.onderwijsbeurs.nl 
Bekijk ook nog even de impressie van de beurs editie 2011:


 

woensdag 26 september 2012

Slim studeren = Geld beheren!

Onderzoek van het Nibud heeft aangetoond dat de studentenschuld in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Zo verwachten zij dat de gemiddelde studentenschuld van huidige studenten bij het afstuderen 17.500 euro bedraagt, ten opzichte van de gemiddelde schuld van 12.500 euro in 2008 en 7.939 euro in 2004.

Slim Studeren = Geld Beheren is een financieel educatie programma, voor studenten, door studenten.

Voor het derde keer gaat het programma van start. In een uur leren studenten elkaar alle ins&outs op het financiële gebied van het studentenleven. Alle recente ontwikkelingen voor studenten kun je hier vinden. Alle twaalf student trainers uit de zes steden Den Haag, Utrecht, Leiden, Rotterdam, Groningen en Nijmegen zijn geselecteerd en worden opgeleid d.m.v. een tweedaagse training.

Wil je weten wanneer er een training bij jou in de buurt is? Check de agenda!

Slim Studeren = Geld Beheren

FNV Jong schrijft brief naar informateurs Kamp en Bos

FNV Jong heeft een brief naar de informateurs Kamp en Bos gestuurd met daarin een oproep om jongeren perspectief te bieden! Nieuwsgierig naar wat er in stond?

Lees de brief hier: http://www.fnvjong.nl/Media/225046/226682/brief-aan-informateurs

Politiek wil maatschappelijke stage wegbezuinigingen

Van de scholieren die een maatschappelijke stage hebben gelopen, beoordeelt 68 procent dit als een waardevolle ervaring. De scholieren die vorig schooljaar de stage hebben volbracht, geven wel aan dat de begeleiding van school beter kan: één op de vier (26%) is hier niet tevreden over. Dit blijkt uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag en Scholieren.com onder 1.600 scholieren, waarvan er 1.125 een maatschappelijke stage hebben gelopen.

Afgelopen schooljaar was de maatschappelijke stage voor het eerst verplicht; iedere scholier moet minimaal 30 uur stage lopen voor hij of zij een diploma krijgt. Maar als het aan de VVD, de PvdA, de PVV en D66 ligt, wordt de verplichte maatschappelijke stage wegbezuinigd. D66-leider Alexander Pechtold zegt hierover: “Er is veel geld mee gemoeid en wij denken als D66: jongeren weten maatschappelijk heel goed wat er gebeurt. Leg het dus niet verplicht op aan alle scholen.” Ook de Algemene Onderwijsbond deelt deze mening: “De sector staat al onder druk, docenten hebben weinig tijd en zo’n stage is veel regelwerk. Dit is wat ons betreft geen kerntaak voor het onderwijs.”

Scholieren: begeleiding school kan beter
Van de 575 scholieren die afgelopen jaar een stage hebben gelopen, is een grote meerderheid wel positief: ze vonden de stage leerzaam en deden relevante werkervaring op. Wel geeft 71 procent aan zelf een stageplaats te hebben gezocht. Slechts 21 procent kreeg vanuit school de keuze uit een aantal bedrijven. “De school heeft ons weinig geholpen bij het vinden van een stagebedrijf en heeft ons ook nooit goed uitgelegd waarom we het deden. Het was echt zo van ‘vind je een stageplaats dan moet je die aannemen en dan maakt het niet uit of het je ligt’,” vertelt een deelnemer. ”De school bereidde ons niet zo goed voor en maakte ons ook niet enthousiast.” Eén op de vier scholieren beoordeelt de begeleiding vanuit school dan ook als onvoldoende.

Leerlingen blijven vrijwilligerswerk doen
Het doel van de maatschappelijke stage is scholieren uitdagen zich belangeloos in te zetten voor de maatschappij en voor anderen. Van alle scholieren die een stage hebben gelopen, zegt 71 procent dit doel behaald te hebben; een kwart (24%) zegt van niet. Ruim één op de vijf (21%) scholieren zegt na de stage nog vrijwilligerswerk te zijn blijven doen; nog eens 21 procent overweegt dat.

Wat vind jij? Maatschappelijke stage nuttig of niet? Reageer op onze poll!

maandag 24 september 2012

Handig om te weten: muziek op de werkvloer goed voor de productiviteit

Muziek op de werkvloer zorgt ervoor dat mensen productiever zijn (71 procent), sneller werken (60 procent) en bovendien bevordert het de sfeer onder collega's (93 procent). Muziek speelt zelfs een dusdanig belangrijke rol dat niet alleen eerst een kop koffie nodig is om op te starten in de ochtend, maar ook een dosis muziek, zo stelt 72 procent van de werkenden.

Minder ziekmeldingen
Het onderzoek wijst uit dat mensen echt baat hebben bij muziek tijdens het werk. Bijna alle ondervraagden (95 procent) zeggen dat het hun werk leuker maakt. Opmerkelijke resultaten uit het onderzoek zijn dat mensen aangeven dat muziek hen productiever maakt en zelfs ziekmeldingen zou kunnen verminderen.

Favoriet genre
Er is ook onderzocht welk genre favoriet is en het meest gedraaid wordt. Van popmuziek worden mensen het meest productief (58 procent) Metal is het genre wat volgens de ondervraagden niet op de werkvloer thuishoort (24 procent). Verschillen zijn er ook want bij de beroepsgroep productie staat dit genre weer in de top drie van meest productieve muziekgenres. Mensen die werkzaam zijn in de ICT luisteren bij voorkeur naar rock en Nederlandstalige muziek is het meest populair in de productie en de zorg. Overall is men het meest productief op het nummer 'Someone like you' van Adele.

Goed om te weten, toch? Dus muziek aan en gááááááán met die banaan! We hebben alvast een paar handige sites voor je opgezocht:

Beat.nl

Beat.nl is een magazine / portal van en vooral vóór muziekliefhebbers! Ten grondslag aan dit initiatief ligt een zeer gedreven groep DJ’s en house liefhebbers die zich in de loop van afgelopen tien jaar hebben bewezen als radiomakers en columnisten op gebied van de meest uiteenlopende muziek scenes. Een potpourri van jewelste .. dat zeker, maar dat is misschien ook wel eens leuk zo’n verfrissende kijk op zaken! 



Grooveshark.com

Zeer grote website voor online muziek. Je kan eenvoudig zoeken en direct afspelen. Om playlists te maken moet je je registreren. Het aanbod is breed, omdat het wordt geupload door gebruikers. Je kan ook zelf muziek uploaden naar Grooveshark, om overal te beluisteren via computer of mobiel.

Earbits 
Mooie website waarbij je kan kiezen uit honderden muziekgenres. Na het kiezen toont Earbit bij het luisteren een grote foto en informatie over de artiest. Als een song je niet bevalt kun je doorklikken naar de volgende.

The Hype Machine 
Deze website volgt honderden weblogs over nieuwe, alternatieve muziek. Songs worden direct afgespeeld.

Ivy FM 
Ivy FM speelt nieuwe en klassieke songs mét videoclips, in verschillende genres. Leuk om nieuwe muziek en artiesten te ontdekken.

Musicovery 
Musicovery is een originele website om te bladeren door muziekstijlen, en nieuwe muziek te leren kennen. Je kan songs sorteren op tijdperk en stemming: positive, dark, calm, energetic. Ook kun je een favoriete artiest intypen, waarna er een radiostation met vergelijkbare muziek wordt samengesteld.

PumpYouUp 
Pompende techno, trance, dubstep en house van Indie labels en muzikanten. Je kan direct luisteren naar afspeellijsten en ook tracks downloaden.

Radio Reddit 
Goede website voor alternatieve muziek, met live streams in verschillende genres, lijstjes en downloads.

Sideload 
Meer dan 150.000 songs, geupload door gebruikers van Music Locker. Om direct te beluisteren of te downloaden.

the Sixty One 
Website voor het ontdekken van nieuwe alternatieve muziek, waar de luisteraars bepalen wat "hot" is. Klik op de pijl rechts om iets nieuws te krijgen, of ga naar Explore - Moods voor muziek gesorteerd op stemming.

Spotify 
Spotify is een Zweedse muziekaanbieder die ook in Nederland actief is. Het aanbod is groot: 10 miljoen tracks van grote én independent labels. Om te luisteren is het nodig om een programma te installeren. Hiermee kun je muziek van Spotify beluisteren, je eigen MP3's afspelen en playlists maken. Een gratis abonnement biedt 20 uur per maand online muziek luisteren. Er zijn betaalde abonnementen met meer opties, zoals toegang vanaf mobiele telefoons. Spotify heeft een aantal nadelen: het programma is zwaar, en bij een gratis abonnement wordt de muziek onderbroken door reclame.

Stereomood 
Mooie internetradio die muziek biedt voor elke stemming, van 'sunday morning' tot 'let's party'.

We Are Hunted 
Hitlijst voor alternatieve muziek op internet, om direct te luisteren naar songs die genoemd worden in blogs, forums en sociale netwerken.


Informatie mbt online muziek luisteren grotendeels overgenomen van:
http://www.pepermunt.net/muziek/muziek-luisteren.html#ixzz27JxvtIpK

WeCycle: Lever jouw bijdrage aan de maatschappij van vandaag en morgen

Jij hebt elke dag plezier van de gadgets om je heen: telefoon, speakers, spelcomputer enz. enz. En dat wil je zo houden! Al deze elektrische apparaten zitten vol met grondstoffen. Door de afgedankte apparaten te recyclen, wordt het milieu minder belast, schaarste voorkomen en kun jij blijven genieten van al deze elektronica. Maar dan moet je de apparaten wel apart inleveren! 

Met een maatschappelijke stage (MaS) van Wecycle kan je hieraan een steentje bijdragen. Het begrip duurzaamheid staat daarbij centraal. Je wordt uitgedaagd tot samenwerken en/of het ontwikkelen van organisatorische kwaliteiten.

Meer weten? Ga naar: http://yourfuture.wecycle.nl/

Afschaffen stage ontzettend zonde

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt zou het "ontzettend zonde" vinden als de stage voor scholieren zou verdwijnen. Dat vertelt de CDA-vrouw vandaag in Trouw. Van Bijsterveldt vraagt dan ook vriendelijk aan de onderhandelaars van VVD en PvdA om de stage in stand te houden.

Sinds vorig jaar is het lopen van een stage verplicht. Een succesvolle maatregel, aldus de minister: "Sommige scholen vinden het zo waardevol dat ze kinderen niet alleen de verplichte 30 uur maatschappelijke stage laten lopen, maar die tijd hebben verdubbeld naar 60 uur. Die vullen kinderen dan in hun vrije tijd in." Van Bijsterveldt kan eigenlijk niet geloven dat de PvdA en VVA de stage liever zien verdwijnen.



"Tuurlijk, als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt. Jongeren komen weer in aanraking met vrijwilligerswerk. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Ze komen in contact met mensen die ze in hun wereld van Hyves en Facebook niet zo snel treffen. Ouderen, kwetsbare mensen. Ze leggen contact en leren hoe mooi het is om iets te betekenen voor een ander."

Per jaar doen zo’n 200.000 jongeren de korte stage, waarvan 20 procent als vrijwilliger. Volgens Van Bijsterveldt blijkt uit onderzoek dat 70 procent van de scholieren de stage waardeert en 80 procent van de ouders het belangrijk vindt dat het verplicht is.

Bron: http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2012/09/afschaffen_stage_ontzettend_zo.html#

donderdag 20 september 2012

Social media: wat wel plaatsen en wat niet? Een checklist

Kun je alles maar plaatsen op Social Media? JA. Is het verstandig: Nee! Wat plaats je wel, wat plaats je niet? Check deze handige checklist!

Het origineel is beter leesbaar. Klik op het plaatje om hem te bekijken!:-)


Brekend nieuws: Scholieren.com vernieuwd

De huiswerksite Scholieren.com, met maandelijks 2 miljoen unieke bezoekers, is totaal vernieuwd. Het gaat om de grootste metamorfose sinds de oprichting in 1998. Scholieren.com wordt meer dan een bron van informatie, een bron van inspiratie voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Scholieren.com is een begrip onder Nederlandse en Vlaamse scholieren, met een naamsbekendheid van respectievelijk 85% en 78%. Zodra scholieren op zoek gaan naar info voor hun huiswerk, weten ze de site te vinden.

“Scholieren.com blijft er puur voor en door de Nederlandstalige middelbare scholier die bezig is met z’n huiswerk. De ambitie zit niet in het vergroten van het unieke bereik, we willen scholieren redenen geven om vaker langs te komen,” legt uitgever Simon Steenhuis uit.

“Onze nieuwe site bevat daartoe verschillende handige nieuwe functies, is visueler en overzichtelijker, maar belangrijkst: het biedt een sterk fundament om de komende jaren op voort te bouwen. Niet alleen de structuur en lay-out aan de frontend, maar ook de achterliggende database en het cms hebben we van de grond af opnieuw opgebouwd.”





Jeroen Berkhemer, product manager third party netwerk Sanoma Media: “Scholieren.com is een unieke website uit onze portfolio met zo’n 2 miljoen unieke bezoekers in de leeftijdscategorie 12 tot 19 jaar. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling; de bezoekers kunnen nu nog makkelijker door de site navigeren. Bovendien biedt de nieuwe site nog meer en subtielere advertentie posities.”

Een greep uit de mogelijkheden

  • Een inzichtelijker structuur: ieder vak, populair huiswerkonderwerp of historisch figuur heeft z’n eigen pagina, waarop alle info inzichtelijk wordt weergegeven. Je wilt een profielwerkstuk schrijven voor natuurkunde, maar weet nog niet waarover? Laat je inspireren!
  • Je zoekt een tof boek, maar hebt totaal geen idee? Blader door de genres en filter bijvoorbeeld op boeken over ethische kwesties, van 100-250 pagina’s, gepubliceerd in de 21e eeuw.
  • Laat je inspireren door één van de vele boekenvideo’s: scholieren vertellen in één minuut over hun favoriete boek.
  • Overhoor jezelf –vlak voor je mondeling- met één van de boekenquiz’jes, bijvoorbeeld over Het gouden ei, The boy in the striped pyjamas, of Sonny Boy.
  • Een Belgische editie: onze bezoekers uit België zien in één oogopslag de meest populaire content onder Vlaamse scholieren. Geen Carry Slee, maar Dirk Bracke. Geen Jan Terlouw, maar Dimitri Verhulst.
  • Makkelijk delen: handige samenvatting, interessant verslag gevonden? Deel het op Twitter of Facebook.
  • Leerzame en inspirerende blogs: onze redactie van getalenteerde scholieren schrijft dagelijks inspirerende en leerzame blogs. O.a. Snelcursussen: mondeling, spreekbeurt, lay-out, recensie.

Er is ruim een jaar aan het project gewerkt: niet alleen de voorkant, maar ook de database en het beheersysteem zijn van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Het design en de informatie architectuur zijn ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdamse interactief ontwerpbureau Grrr en Diane Peters. Het bouwwerk hebben we in eigen beheer gedaan.

Voor de Belgische markt wordt samengewerkt met BeWeb, de Belgische marktleider in internetreclame.

Het 3rd Party Netwerk van Sanoma Media
Sinds eind 2011 bouwt Sanoma Media aan haar 3rd Party Netwerk; het exploiteren van websites die niet in eigendom zijn van Sanoma Media. Op de 3rd party websites verzorgt Sanoma Media de verkoop van premium advertentie formaten (waaronder Rich Media, Video en Mobiel) en de Remnant advertentie ruimte.

Het 3rd Party Netwerk bestaat alleen uit kwalitatieve content websites met een groot additioneel bereik. Als eerste website is KPN Vandaag gecontracteerd, daarna SBS, BE VIACOM, Scholieren.com en nu Dailymotion.

Het bekijken van een video via internet, mobiel of tablet neemt steeds meer toe in populariteit. Sanoma met al haar titels, online initiatieven en third party websites heeft per maand circa 18 miljoen video impressies ter beschikking, die door adverteerders ingekocht kunnen worden. Sanoma staat momenteel in de top 4 qua bereik met haar videoplatform, waarmee Sanoma Media inmiddels een serieuze speler is geworden op video gebied.

woensdag 19 september 2012

Stages kunnen beter

Bij stages in het mbo kunnen we nog een hoop leren van Duitsland. Oud-minister Aart Jan de Geus pleit afgelopen dinsdag op BNR voor langere stages die minder vrijblijvend zijn. 

Het Nederlandse stagesysteem scoort Europees gezien niet slecht, maar het kan beter, vindt De Geus. "Het moeten echte contracten worden tussen leerlingen en werkgevers. We zien dat in Duitsland en Oostenrijk. Maar dat kan in Nederland nog wel beter", aldus de oud-minister, die tegenwoordig voorzitter is van de Bertelsmann Stiftung, een Duitse denktank die zich bezighoudt met sociaal-economische vragen, onderwijs en gezondheidszorg.

 

Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad, ziet in principe wel wat in het pleidooi van De Geus, maar ziet ook meteen een groot probleem: "Laten we voorlopig eens zorgen dat we in deze crisistijd voldoende stageplekken voor elkaar krijgen, want aan die leerbanen hebben wij momenteel een tekort."

Van Zijl pleit voor lastenverlichting om het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om stagiaires aan te stellen.

De Geus en Van Zijl waren maandag bij de opening van het mbo-schooljaar. Daar werden ook de beste Nederlandse mbo'ers gepresenteerd die namens Nederland met een Europese wedstrijd, Euroskills, mee gaan doen. Jos de Goey organiseert de wedstrijd in Nederland. "Traditiegetrouw doen we het bij stukadoren en schilderen altijd goed. Dat zijn, zeg maar, de hockey en het zwemmen van de vakwedstrijden."

Werkenden bezorgd over jeugd op arbeidsmarkt

Driekwart van de werkenden is bezorgd over de jeugdwerkloosheid en vreest voor een verloren generatie jongeren.

Ruim zes op de tien denken dat de toekomst van jongeren onder de 25 jaar nu minder rooskleurig is dan die van eerdere generaties. Bijna vier op de tien kennen wel een jongere die zonder werk of scholing thuis zit.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde 'sociale thermometer' van de FNV onder 406 werkenden. Volgens de vakcentrale is voor bijna driekwart van de ondervraagden de hoge jeugdwerkloosheid een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september.

 

Verbazingwekkend
Vicevoorzitter Bernard Koekoek van FNV Jong noemt het verbazingwekkend dat hij in de verkiezingscampagne bijna geen politicus heeft gehoord over de jeugdwerkloosheid. Volgens hem is het een van de grootste problemen op de arbeidsmarkt dat op dit moment één op de acht jongeren werkloos is.

Meer doen
Overigens vindt 61 procent van de ondervraagde werkenden in het FNV-onderzoek dat jongeren zelf ook wel meer mogen doen om aan het werk te komen of te blijven. Ruim een derde zegt eventueel zelf ruimte te willen maken op de arbeidsmarkt voor jeugdige collega's door bijvoorbeeld minder te gaan werken.

Eisen
Ruim de helft van de werkenden (51 procent) denkt dat werkgevers jongeren wel genoeg kansen bieden op werk en voldoende aan scholing doen. Bijna de helft (49 procent) meent dat werkgevers te hoge (start)eisen stellen aan jongeren die net na hun school een baan zoeken.

Bron: Bnr.nl

Het grote Studeren en stage in het buitenland topic op Fok!

Heb jij vragen tot het studeren en/of stagelopen in het buitenland OF wil jij juist je ervaring kwijt? Dat kan op het grote Studeren en stage in het buitenland topic op Fok!

 


maandag 17 september 2012

Te kort aan stageplaatsen in de bouw

APELDOORN - Het vorig jaar gestarte opleidingscentrum voor de bouwwereld Bouwacademie Apeldoorn is een actie begonnen om meer stageplaatsen voor bouwleerlingen te realiseren. "We hebben dit schooljaar minder leerlingen kunnen aannemen dan we zouden willen," zegt manager Martien van Reen. "We kregen vijftig aanmeldingen, maar we konden 27 mensen aannemen omdat er te weinig stageplaatsen zijn.Zeventien leerling-bouwvakkers hebben een stageplaats, de andere tien werken op onze academie aan de Sleutelbloemstraat."

 

"Het gebrek aan stageplaatsen komt door de recessie en de stagnerende bouw. Daarom gaan we werven. We hebben erkende bedrijven nodig die leerlingen het vak kunnen leren. We zien steeds meer zzp'ers die de grote bouwers beconcurreren. We gaan pleiten bij particulieren en instanties als de gemeente Apeldoorn en woningcorporaties om erkende bouwbedrijven in de arm te nemen, die leerlingen opleiden. We blijven goed opgeleide bouwvakkers nodig hebben. Ook willen we bouwbedrijven overhalen een erkend leerbedrijf te worden."

De actie van BouwStarters heet ThumbsUp!, verwijzend naar de omhoog stekende duim op Facebook. De mensen van BouwStarters gaan komende week onder meer flyeren in de Hoofdstraat en op bezoek bij bouwbedrijven.

zondag 16 september 2012

Handige toolkit: Helden na MAS

Wat beweegt jongeren om zich te blijven inzetten voor vrijwilligerswerk na MaS? Om dat te achterhalen, stelden 33 jongeren een vragenlijst op over het doen van vrijwilligerswerk na de stage. Zij legden deze vragenlijst aan 312 jongeren voor.

Aan de hand van de vragenlijsten kwamen diverse knelpunten aan het licht. De jongeren bedachten samen met maatschappelijk makelaars en vrijwilligersorganisaties tientallen oplossingen voor deze knelpunten, waarvan de beste zijn vertaald naar 4 instrumenten. Deze zitten in de toolkit HELDEN na MAS, samen met een brochure waarin alle uitkomsten en oplossingen zijn vormgegeven.





Maatschappelijk makelaars hebben de toolkit met enthousiasme ontvangen. Wilt u ook onderdelen van de toolkit raadplegen of verspreiden, dan kunt u ze downloaden en eventueel printen.

De toolkit bevat:
  • een lipdub voor een positiever beeld en hipper imago van vrijwilligerswerk
  • een spiekbriefje voor stagebieders zodat verwachtingen van jongeren en stagebieders beter op elkaar aansluiten
  • een ansichtkaart met praktische aandachtspunten die jongeren belangrijk vinden in vrijwilligerswerk
  • een filmpje met tips voor docenten hoe zij jongeren beter kunnen informeren over MaS
  • de brochure met knelpunten en oplossingen voor de stagiair als enthousiaste vrijwilliger van de toekomst
  • een voorbeeldcertificaat voor jongeren die hun MaS met succes hebben afgerond. Biedt bovendien aanknopingspunten voor vrijwilligerswerk in de toekomst
Miriam Stolten, adviseur bij Alleato, miriam.stolten@alleato.nl, 06 25 55 47 06.
Hans van Bruinessen, adviseur bij Alleato, hans.van.bruinessen@alleato.nl, (030) 231 38 33.

Zinloze zondag: Studenten vs. gevangenen

donderdag 13 september 2012

Shift happens: educatie in de wereld van morgen!


De StageBaas! Expert in horeca- en cateringland.

De StageBaas! Hij is een expert in horeca- en cateringland en helpt studenten die op zoek zijn naar een leuke stageplek bij Albron catering.

De StageBaas wil zoveel mogelijk studenten aan een stage helpen en is daarom te vinden op Facebook via www.facebook.com/destagebaas. Iedereen die op “vind ik leuk” klikt, wordt getrakteerd op inspirerende weetjes over ‘eten en drinken’, de leukste stagelocaties, tips waarmee je je stage nog leuker kunt maken en nog veel meer!

woensdag 12 september 2012

CritiX: Hoe belangrijk is je stagevergoeding?

Een meester worden in koffie zetten of kopiëren, kan de uitkomst zijn van een (mislukte) stage. Aan de ander kant kan je ook meedraaien als volwaardige medewerker, maar daar niet naar betaald krijgen. De Partij voor de Dieren en de SP willen de stagevergoeding een verplicht bedrag maken, maar hoe belangrijk vind jij dat? 

Om daar achter te komen werd afgelopen maandag op FunX.nl tijdens het programma CritiX de volgende stelling gedropt: “Stage loop je niet voor de vergoeding, maar voor de ervaring!” 

Lees meer op: www.funx.nl

logo

maandag 10 september 2012

Video van de maand: Opleiding Financial Services Management

Heb jij dollartekens in je ogen? Wil je later werken in de financiële en zakelijke dienstverlening? De voltijdopleiding Financial Services Management van Windesheim is dé hbo-opleiding voor het bank- en verzekeringswezen. 

Straks ben jij de professional die snel inspeelt op de klachten en wensen van zakelijke en particuliere klanten.



vrijdag 7 september 2012

Facebook....volgens studenten!

Handig: Beroepeninbeeld.nl

Beroepen in Beeld geeft informatie over alle beroepen op mbo-niveau. Je vindt op deze website filmpjes en beroepsbeschrijvingen, maar ook informatie over de arbeidsmarkt. 

En wat dacht je van de talententest? In ongeveer 15 minuten kom je er achter welke beroepen het beste bij jou passen.

Dus.....ga lekker snel, naar BEROEPENINBEELD.NL!

Beroepen in beeld

woensdag 5 september 2012

De weg naar jouw droombaan >>>>>

Een droombaan. Dat wil iedereen, maar hoe kom je daar? Deze film laat je de stappen zien die je moet nemen om die droombaan te krijgen.

zondag 2 september 2012

Studenten ontkomen niet langer aan afstudeerboete

DEN HAAG (Novum) - Duizenden studenten hebben vanaf zaterdag te maken met de omstreden langstudeermaatregel. Als ze meer dan een jaar langer doen over hun studie, moeten ze vanaf aankomend studiejaar een boete betalen. Hun collegegeld wordt verhoogd met ruim drieduizend euro.

Studentenbonden en diverse politici leverden veel kritiek op de maatregel van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), maar het lukte de Tweede Kamer vorige week ondanks een speciaal ingelast debat niet tot een oplossing te komen.

Studenten die onder de maatregel vallen worden daarvan op de hoogte gesteld via een brief van hun universiteit of hogeschool. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekijkt welke studenten langer dan een jaar extra doen over een bachelor- of masteropleiding, maar de onderwijsinstelling int de daadwerkelijke 'boete' via het collegegeld. De maatregel geldt niet met terugwerkende kracht.


Hoewel de wet al vorig jaar september in werking trad, geldt de verhoging van het collegegeld met 3063 euro vanaf het komende studiejaar. DUO stuurde in oktober alle studenten al een brief met de mededeling dat de langstudeerboete eraan zat te komen. De Universiteit van Amsterdam heeft een aantal maanden geleden op basis van bestanden van DUO de studenten die op 1 september in aanmerking zouden komen voor een langstudeerboete een brief gestuurd.

Uit een meting die Zijlstra in juni liet uitvoeren onder studenten bleek negentig procent van de hbo'ers en 96 procent van de wo'ers op de hoogte van de invoering van de maatregel. In mei stonden 79 duizend studenten ingeschreven die onder de langstudeerboete zouden vallen. Hoeveel van hen blijven studeren en daadwerkelijk onder de maatregel vallen is onduidelijk. DUO verwacht daarover in december uitsluitsel te kunnen geven.

Wie een hbo-diploma heeft en een schakelprogramma volgt, valt niet onder de regeling. Hetzelfde geldt voor studenten met een chronische ziekte of een bestuursfunctie. Ook studenten die zich voor februari vorig jaar inschreven bij een deeltijdopleiding worden ontzien. Topsportstudenten vallen wel onder de regeling, besloot Zijlstra, omdat hij niet te veel uitzonderingen wilde maken.

Deze maand bleek een meerderheid van de Tweede Kamer de invoering van de langstudeerboete te willen afblazen. Die meerderheid ontstond nadat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zich onder de tegenstanders had gschaard. PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen. Zijlstra liet echter weten geen alternatief te zien voor de maatregel, aangezien de partijen het financiële gat niet wisten op te vallen.

Ook een rechtszaak tegen de invoering van de maatregel die drie landelijke studentenorganisaties aanspanden mocht niet baten. De rechtbank in Den Haag bepaalde in juli dat de wet rechtmatig is. De studentenorganisaties vinden het onterecht dat Zijlstra de 'regels tijdens het spel verandert'.

Bron: nationaleonderwijsgids.nl

zaterdag 1 september 2012

Zinloze zondag: schoonmaakstips met cola

We weten allemaal dat een stuiver in de cola een spetterend resultaat heeft, maar cola maakt nog veel meer schoon. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om jouw waterkoker te ontkalken met cola?

Waar cola een vloek is voor onze taille, is het een wondermiddel om mee schoon te maken. We noemen een aantal verrassende manieren om cola te gebruiken.

Verbrande pannen
Heb je de aardappels te lang laten koken en zitten er nu lelijke brandplekken op de pan? Laat hem weken in cola en de plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.



Ontkalken waterkoker
Als je waterkoker toe is aan een ontkalkingbeurt, koop dan een fles cola. Het onderdompelen van de waterkoker in een bak cola helpt om de kalk los te weken. Daarna goed afwassen en afspoelen.

Tegelvoegen

Het is niet het allerleukste klusje in de tuin: het schoonmaken van de voegen tussen de tegels. Maar met cola zal het een stuk sneller gaan. Giet een beetje cola over de voeg, even laten inweken en veeg het weg.

Hardnekkige vlekken en geuren
Cola maakt korte metten met vet- en bloedvlekken. Daarnaast helpt het ook om sterke geuren in kleding te elimineren. Voeg een blikje cola toe aan het wasmiddel en was jouw kleding schoon en fris.
Toilet
Geen toiletreiniger in huis? Geen paniek: giet een blikje cola in de toiletpot en laat het ongeveer een uur weken. Trek dan door en het toilet is gegarandeerd schoon.

Kauwgum in het haar
Heb je per ongeluk kauwgum in je haar gekregen? Ga niet lopen kliederen met een ijsblokje, maar dompel de pluk haar in een kleine kom cola. Laat het een paar minuten weken en veeg het af met een handdoek. Was daarna je haar en weg is de kauwgum.

Kwallenbeet
Au! Gebeten door een kwal? Door cola over het getroffen lichaamsdeel te gieten, wordt de pijn verzacht.
Geverfd haar
Heb je jouw haar geverfd en heeft het niet goed uitgepakt? Cola light helpt om de foute kleur snel te vervagen. Giet een blikje cola over jouw haar en laat het een paar minuten inwerken. Was het daarna zoals je gewend bent.

Bron: Care2.com

Checklist inzetten van een stagiair

Het inpassen van een student of leerling in je bedrijf is niet een kwestie van een kort telefoontje. Zorg dat de stagiair(e) een toegevoegde waarde is voor je bedrijf. Hoe doe je dat? Een stappenplan.

1. Je behoefte in kaart brengen
Stel een duidelijk profiel op voordat je het gesprek aangaat met de onderwijsinstelling. Inventariseer aan welke functie-eisen de stagiair moet voldoen (kennis en vaardigheden). Zijn er nog specifieke eisen voor het bedrijf (bijv. kennis over veiligheid)? Hoeveel uren moet de aankomend stagiair/leerling inzetbaar zijn minimaal/maximaal? Wat voor begeleiding kun je bieden? Wat verwacht de school: zijn er nog specifieke voorwaarden? Past het aanbod/niveau van de stages binnen wat het bedrijf kan en wil bieden? In welk leerjaar valt de stage, welke vakken zijn dan gevolgd? Welke eisen stelt de opleiding aan duur en omvang om de leerervaring als voldoende te beoordelen? Bied jij een stagevergoeding aan? Dit is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. In sommige cao’s zijn hier afspraken over gemaakt.

2. Ken de kandidaat
De school komt met een kandidaat. Past hij of zij binnen het profiel? Welke begeleiding heeft hij of zij nodig? Kan je bedrijf dat bieden? Een kennismakingsgesprek met de potentiële stagiair/leerling (sollicitatie) helpt om te bepalen of iemand binnen de onderneming past. Is de wil bij de kandidaat aanwezig om het beste uit zich zelf te halen? Ook een rondleiding of eventueel een dag meelopen, dragen hieraan bij. Je kunt hieruit opmaken hoe een stagiair zich binnen je bedrijf beweegt.

3. Ken de school
In welk lesprogramma valt de stage en aan welke eisen en voorwaarden moet deze voldoen als onderdeel van een erkende opleiding? Dit verschilt per opleiding. Regel een kennismakings- en evaluatiegesprek met de mentor/ begeleider. Leg samen een serieuze beoordeling vast.

4. Fiscale regelingen en subsidies
Welke fiscale voordelen of andere subsidieregelingen (bijvoorbeeld vanuit de cao) zijn van toepassing? De overheid geeft bedrijven € 2.753 terug bij een dienstverband voor een student-werknemer van 36 uur en meer. Voorwaarde is dat je bedrijf een erkend leerbedrijf is (voor MBO-stages). Bent je dat nog niet? Neem de nodige stappen om erkenning te krijgen. Bedrijven kunnen zich als leerbedrijf aanmelden via www.stagemarkt.nl. Er zal dan contact op worden genomen met een kenniscentra zodat je al binnen twee weken een erkend leerbedrijf kunt zijn.

5. Een duidelijk contract
Leg alle afspraken tussen alle betrokken partijen vast in een overzichtelijke stage/leerwerkovereenkomst. Daarin staan afspraken betreffende het soort stage of werkplek, stagevergoeding (voor stages zijn er richtlijnen voor vergoedingen van MBO- en HBO studenten) reis- en onkostenvergoedingen, aansprakelijkheid voor letsel en schade, begin en einde van de stage of leerbaan, begeleiding vanuit de school c.q. de werkgever (wie, hoevaak, welke (vaste) momenten), redenen om contract te wijzigen/op te zeggen, enz. Dit voorkomt onduidelijkheden en misverstanden. Bespreek ook de wijze van verslaglegging van de vorderingen van de stagiair/leerling.

6. Vast contactpersoon
Spreek af wie de contactpersoon is (accountmanager) vanuit de onderwijsinstelling en diens takenpakket: begeleiding, coördinatie met andere partijen, administratieve afhandeling, enz. Belangrijk is dat je als werkgever zoveel mogelijk wordt ontzorgd en geen romslomp hebt. Stel een contactpersoon aan binnen het bedrijf en maak afspraken wie, wanneer en hoe communiceert en rapporteert.

7. Bereid alle betrokkenen voor
Wie is de interne stage- of werkbegeleider (coach)? Bespreek samen diens taken en verantwoordelijkheden en het takenpakket van de aanstaand stagiair/leerling. Ook de wijze waarop verantwoording wordt afgelegd hoort hierbij. Zorg dat de (loon-)administratie op orde is en vraag (tijdig) de relevante vergoedingen aan. Zijn (betrokken) medewerkers (op de afdeling) ingelicht over de komst van de nieuwe collega? Denk ook aan het op orde maken van de werkplek (pc, telefoon, werkbank, enz.).

Bron: MKB-Nederland