Twee Finse studenten lopen stage bij het UMCG, afdeling beveiliging, en volgend schooljaar mogen twee studenten van het Alfa-college naar Finland. Een primeur. De Nederlandse wet heeft stage uitwisselingen in de beveiliging altijd bemoeilijkt. Volgens kenniscentrum ECABO was Alfa-college Groningen met zijn aanvraag dan ook de eerste.
De studenten danken hun bijzondere stages aan Anno Klooster, teamcoördinator opleidingen Uniformberoepen van Alfa-college Groningen. Tijdens een docentenuitwisseling tussen Finland en Groningen in 2012 spraken hij en een Finse collega af om in 2013 beide twee stagiairs te ontvangen. Iets dat niet snel voorkomt omdat het in Nederland heel lastig is om buitenlandse studenten een stageplek in de beveiliging te geven. Toch wilde Anno Klooster zich tot het uiterste inspannen voor de uitwisseling. “Internationalisering is niet voor niets steeds belangrijker voor veel opleidingen. Van over de grenzen kijken, worden mensen rijker. Dat willen wij ook voor onze studenten!” Dus hij besloot te kijken hoe ver hij kon komen.
Na maandenlange inzet van Klooster gaf de politie Groningen toestemming aan het UMCG en het Alfa-college om de Finse studenten een paar weken te laten meekijken. Filip Flander en Juha-Matti Ketola lopen wel een erkende stage, want er is een praktijkovereenkomst met ECABO. Ze hebben echter niet alle bevoegdheden van een beveiliger. “Toch ben ik blij met deze eerste stap; een uniek resultaat voor Groningen en waarschijnlijk ook voor Nederland”, aldus Klooster.
Om stage te kunnen lopen als beveiliger stap je in Nederland eerst naar ECABO. Deze organisatie controleert de aanvraag en moet toestemming geven: de stage erkennen. Toen Jan Sikkema, hoofd beveiliging van het UMCG, en Anno Klooster de aanvraag voor de Finse studenten deden, was ECABO verrast. Riet Luisterburg, afdeling bedrijvenadministratie van ECABO: “Er is nooit eerder een aanvraag voor buitenlandse stagiairs geweest voor de opleiding Beveiliger 2”.
ECABO besloot de stage van Filip en Juha-Matti te erkennen en stuurde hiervan een bevestiging naar de afdeling bijzondere wetten van Politie Groningen. Dat is de procedure voor stageplekken in de beveiliging. Om alle bevoegdheden van een beveiliger te krijgen, hebben stagiairs de zogenaamde grijze beveiligingspas nodig. De pas is een legitimatiebewijs voor Nederlandse beveiligers in opleiding.
De afdeling bijzondere wetten van de politie verschaft de pas maar het landelijke computersysteem stopt de procedure al zodra aanvragers niet in Nederland wonen. “Ook als we hier wél door heen zouden komen, maakt de verplichte screening op een mogelijk crimineel verleden het heel lastig om buitenlandse studenten een beveiligingspas te geven”, vertelt Carlo Booij, ambtenaar bijzondere wetten van de politie Groningen.
Carlo Booij laat weten dat zijn afdeling zo’n aanvraag nog niet eerder heeft gekregen en dat de wetten geen rekening houden met buitenlandse studenten die een paar weken mee willen draaien. “Ik ga dit als casus inbrengen bij de landelijke werkgroep. Ik wil weten of andere regio’s hier wél ervaring mee hebben en hoe de Nederlandse wetgever hiermee om hoort te gaan.” Booij kan zich niet voorstellen dat de wet bedoeld is om aanvragen zoals die van het Alfa-college een halt toe te roepen.
Bron: beveiligingnieuws.nl