Praktijkopleiders vinden hun stagiairs niet digitaal vaardig genoeg. Jongeren mogen dan handig zijn met hun smartphones. Veilig omgaan met bedrijfsgegevens en e-mail is heel wat anders. Bedrijven zijn overigens streng voor hun stagiairs: het gebruik van sociale media onder werktijd is niet acceptabel. Zo blijkt uit onderzoek onder praktijkopleiders in opdracht van ECABO.
ECABO vroeg praktijkopleiders naar de do’s & don’ts voor stagiairs, hoe ze denken over de digitale vaardigheden van jongeren op de werkvloer en wat ze vinden van het gebruik van sociale media tijdens het werk.
Het schort aan digitale kennis en vaardigheden, is het algemene oordeel van de stage bedrijven. Het maken van een Powerpoint-presentatie en het omgaan met diverse browsers lukt de meerderheid van de stagiairs nog wel. Ook het werken met pakketten als Office springt er positief uit: bijna driekwart van de leerlingen heeft daar redelijk tot veel ervaring mee.
Risico’s slecht ingeschat
Maar dan komen de minder fraaie kanten. Leerlingen hebben vaak weinig kijk op beveiligingsrisico’s, vinden de stagebegeleiders. Kennis over ongewenste e-mail ontbreekt. En ook over copyrights en het juiste gebruik van foto- en beeldmateriaal weten ze erg weinig. De helft van de leerlingen weet bovendien niet hoe ze om moeten gaan met het verstrekken van (privé) gegevens.
Alles staat live
Stagebegeleiders zijn ook niet onder de indruk van hoe stagiairs sociale media gebruiken. De leerlingen denken vaak slecht na over wat ze wel of niet posten op bijvoorbeeld Twitter of Facebook over de organisatie. Ze beseffen vaak niet dat werkgevers hun activiteiten op sociale media kunnen volgen.
Chatten kan echt niet
Bedrijven tolereren weinig als het om het gebruik van sociale media in werktijd gaat. Ruim acht op de tien stagebeleiders accepteren chatten niet. Wat betreft Facebook, twitteren en sms-en zijn ze ietsjes milder: zes op de tien noemen dat niet acceptabel. Maar downloaden van software voor eigen gebruik of bijvoorbeeld gamen kunnen écht niet, vinden ruim negen van de tien ondervraagden. Muziek luisteren via streamingsites zoals Spotify of bellen met vrienden is ook not done.
Gebrek aan digitale vaardigheden bij de kern aanpakken
Dat medewerkers überhaupt niet digitaal vaardig genoeg zijn, bleek al eerder uit het onderzoek van Universiteit Twente. Ze verliezen dagelijks 8% van hun werktijd aan slecht functionerende ICT en gebrekkige digitale vaardigheden. ECABO maakt zich dan ook hard voor de verankering van digitale beroepsvaardigheden, de zogenoemde ‘E- user skills’ in het onderwijs. Meer informatie hierover leest u op www.ecabo.nl/e-skills.
Onderzoek vertaald naar boekje: ‘Stage survival guide’
N.a.v. dit onderzoek biedt ECABO mbo’ers ‘De Stage survival guide’, dat jongeren meer bewust moet maken van hun gedrag tijdens de stage. Gebruik van social media komt hierin kort aan bod, maar dit gratis boekje gaat ook in op taalgebruik, kledingkeuze, persoonlijke verzorging en houding & gedrag tijdens de stage.
Download hem hier: de Stage Survival Guide
Bron: Ecabo.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten