Kinderlongarts Ad Nagelkerke heeft een mooi beroep. Tenminste, dat vindt hij zelf. Kan hij binnen tien minuten masterstudent Mirjam van de Velde overtuigen van de aantrekkingskracht van zijn vak, maar tegelijkertijd alle nadelen van de keuze voor dat specialisme op tafel leggen? Tijdens de speeddate op 9 februari deden hij en zijn collega's hun uiterste best.
Het masterdiploma geneeskunde is geen eindpunt in de opleiding; de artsenbul is het toegangsbewijs voor een verdere specialisatie. En de keuzemogelijkheden zijn ruim, van geriater tot hematoloog, van kinderarts tot cardioloog, van huisarts tot chirurg. Om masterstudenten bij hun keuze te helpen organiseerde de Co-Raad en MFVU, in samenwerking met de leerlijn beroepskeuze en loopbaanorientatie van de opleiding geneeskunde onlangs voor de derde keer een speeddate met specialisten. Hier konden studenten op een informele wijze hun vragen kwijt.
Hemd van het lijf
Wat staat je te doen na het behalen van de artsenbul? Is promotie een must voor het verkrijgen van een opleidingsplek? Hoeveel diensten draai je in een bepaald specialisme? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor het invullen van een toekomstige loopbaan. Hoe kunnen deze vragen nu beter beantwoord worden dan door middel van een 'date' met de ervaringsdeskundigen zelf: de specialisten. Studenten konden vooraf een top drie aan favoriete specialismen opgeven aan de organisatie. Elke specialist sprak met zes verschillende studenten en elke student sprak met minimaal drie verschillende specialisten. Er werd de specialisten het hemd van het lijf gevraagd en interessante, ongebruikelijke, openhartige, diepgaande en humoristische conversaties volgden.
"Nee, echt onverwachte vragen heb ik niet gehad", vertelt Ad Nagelkerke. "Veel studenten willen kinderarts worden en ze willen weten wat ze moeten doen om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats. Mijn advies: je moet vooral jezelf blijven. Het heeft geen zin om tegen heug en meug promotieonderzoek te doen in de hoop dat je je daarmee profileert. Maar als het wel bij je past, dan moet je het zeker doen. Wat ook belangrijk is, is dat je er niet komt met ellebogenwerk.Blijf altijd collegiaal", is zijn advies.
Nagelkerke kijkt tevreden terug op de avond. "Het aardige van geneeskundestudenten is dat ze enthousiast zijn, dat ze vooruit willen, dat ze wat van hun leven willen maken. Heel leuk om daarbij een beetje te kunnen helpen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten