maandag 25 november 2013

7 productiviteitsapps voor studenten

Angry Birds en Facebook zijn bij de populairste apps op smartphones en tablets, maar deze gadgets kunnen ook op een veel nuttigere manier gebruikt worden. Met deze handige apps zal jouw digitale productiviteit pijlsnel de hoogte inschieten.


Foto: shutterstock






EVERNOTE
Er zijn tientallen verschillende notitie-apps voor smartphones en tablets, maar een van de meest bewerkelijke en krachtige is nog steeds Evernote. Deze notitiedienst voor tekst, foto en geluid is er niet enkel in appvorm, maar bestaat ook als webversie en als softwarepakket voor Mac en pc. Een gemaakte notitie kan dus overal geraadpleegd en bewerkt worden. Het is ook mogelijk om notities te delen met anderen, takenlijstjes te maken en herinneringen in te stellen.



DROPBOX
Notities maken en bewaren is één ding, maar je zal wellicht ook regelmatig grote reeksen bestanden willen uitwisselen met je medestudenten. Maar Dropbox is meer dan dat. Met Dropbox op je computer hoef je voortaan nooit nog lokaal te werken, en heb je altijd de laatste versie van een bestand bij de hand. Met deze online opslagdienst is het bovendien ook mogelijk om automatische back-ups te maken - kijk zeker ook eens naar de 'recepten' op de slimme dienst IFTTT (if this then that) waarmee gegevens tussen verschillende diensten vanzelf kunnen uitgewisseld worden.



QUICKOFFICE
Zelf notities maken en bestanden bekijken is één ding, maar soms zal u wijzigingen moeten maken in bestaande Office-documenten. Google heeft enkele knappe oplossingen om dat ook mobiel te kunnen doen. Enerzijds is er de online opslagdienst Drive, waar u documenten kan bewaren en bewerken, maar ook de kantoorsuite Quickoffice is erg krachtig voor wie bijvoorbeeld Word- of Excel-bestanden wil aanpassen. Quickoffice werd vorig jaar door Google gekocht, en is sinds vorige week gratis voor iedereen.



WUNDERLIST
Zonder de nodige geheugensteuntjes is de kans groot dat u al snel de pedalen verliest op momenten dat er veel tegelijk op u afkomt. Gelukkig bestaan er veel uitstekende planners en todo-apps die u helpen om uw deadlines en taakjes niet uit het oog te verliezen en ten allen tijde het overzicht te bewaren. Wunderlist is een van de betere. Niet alleen ziet deze gratis app er goed uit, hij is ook intuïtief in gebruik. Zo kunt u instellen wanneer u aan een bepaald taakje herinnerd wil worden, kunt u aan elke taak extra subtaken toevoegen, en is het ook mogelijk om takenlijstjes te delen met anderen.



EHIGHLIGHTER
'Uw persoonlijke onderzoeksassistent'. Dat is de tagline waar eHighlighter zichzelf laat opmerken. Deze app is vooral handig voor wie snel notities wil maken bij (fysieke) boeken, papers of andere documenten. Met de camera van uw smartphone maakt u een foto van de relevante passage, en vervolgens duidt u met een virtuele markeerstift de belangrijkste zin(nen) aan. Door optische karakterherkenning zet eHighlighter die dan om in tekst die u dan bewaart in de app - inclusief eventuele bijkomende notities, paginanummer en titel van de publicatie waaruit de notitie komt. Ook handig: met één druk op de knop stuurt u die digitale markering door naar Evernote of Dropbox. eHighlighter is er wel enkel voor de iPhone.



SCANNER PRO
In theorie klinkt het allemaal wel heel erg simpel om zo veel mogelijk 'papierloos' te werken, maar in de praktijk zal u toch nog vaak genoeg met uw neus boven papieren of documenten zitten. Waar eHighlighter van pas komt om snel een notitie te maken bij (een stuk van) een pagina, pakt Scanner Pro het breder aan en doet deze app dienst als alternatief voor een scanner.

Met de camera van uw iPad of iPhone maakt u een foto van het document in kwestie, en Scanner Pro doet de rest. Deze app herkent de randen van een document en past automatisch het perspectief aan, zodat u eindigt met een mooi 'recht' digitaal A4-document. Ook de belichting en het contrast worden automatisch bijgewerkt, en ook hier is er optische karakterherkenning om de inhoud van uw scan om te zetten in tekst (en desgewenst meteen naar Evernote te sturen).



MINDMEISTER
Niet iedereen is even bedreven in het zelf structureren van tekstnotities. Vaak is het handiger om snel even een mindmap te maken, en de informatie van een brainstorm of een college op een andere manier te structureren. Het vergt een andere aanpak (en wat gewenning), maar Mindmeister is een bekwaam tooltje om losse ideeën, gedachten of notities te ordenen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130920_035

Geen opmerkingen:

Een reactie posten