maandag 10 december 2012

Ministerie staart zich blind op slagingspercentages



Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is bezorgd over de tevredenheid van het ministerie over het aantal gezakte scholieren. Gisteren bleek uit een brief van staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer dat de strengere exameneisen amper hebben geleid tot meer gezakten. Het LAKS is opgelucht dat scholieren het afgelopen schooljaar niet de dupe zijn geworden van de aanscherping. Wel vindt de scholierenorganisatie dat deze percentages gebruikt worden om misstanden binnen het voortgezet onderwijs te maskeren. Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS: “Opnieuw vindt het ministerie cijfers belangrijker en sluit het de ogen voor werkelijke problemen in het onderwijs.”




Het slagingspercentage is afgelopen jaar gemiddeld met 0,9 procent afgenomen, ondanks de strengere exameneisen. Dit wil niet zeggen dat de onderwijskwaliteit verbeterd is. Scholen kampen nog steeds met een groeiend lerarentekort en ondertussen neemt de klassengrootte toe tot ontevredenheid van scholier en leraar.

Volgens het LAKS zijn de slagingspercentages toe te schrijven aan de inzet van de scholieren zelf en zeker niet aan een verbeterde onderwijskwaliteit. Steeds meer lijken scholieren extra bijles en examentraining buiten het reguliere onderwijs om te zoeken. “Een zorgelijke ontwikkeling, niet op de laatste plaats omdat het de scholier veel extra geld kan kosten. Scholieren hebben laten zien dat het hen aan inzet niet ontbreekt, nu is het aan het ministerie om daadwerkelijk de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren,” aldus Savelberg.

Dit schooljaar worden de exameneisen nog verder aangescherpt. Havo- en vwo-scholieren mogen maximaal één vijf halen op hun eindlijst voor Nederlands, Engels of wiskunde. Juist voor deze vakken is het lerarentekort erg hoog. Savelberg: “De zogenoemde versteviging van kennis binnen het voorgezet onderwijs kun je niet geheel laten afhangen van de scholier. Een goede leraar is bijvoorbeeld één van de meest bepalende factoren voor de leerprestaties van scholieren.”

Bron: Laks.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten