woensdag 12 december 2012

Studenten zien brood in ‘mismatch’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Jaap Vriesendorp en Manus Aa in de Universiteit van Leiden

Manus Aa en Jaap Vriesendorp lassen na hun bachelor een pauze in, in een poging het hardnekkige probleem van studie-uitval en de kosten daarvan aan te pakken.

Het is een klassiek probleem. Je bent scholier en weet niet welke vervolgstudie je wilt kiezen. Of je weet het wel, maar nog niet waar en op welk niveau. In een land met 450 bacheloropleidingen tobben jaarlijks talloze scholieren en hun bezorgde ouders met deze problematiek.

Scherp kiezen lastig
Scherp kiezen blijkt niet alleen lastig te zijn maar bespaart ook nog eens veel geld. Bijna een derde van alle universitaire studenten valt in het eerste studiejaar uit. In het tweede en derde jaar is dat nog eens gemiddeld 7% per studiejaar. Kosten voor de samenleving: jaarlijks circa €7 mrd.

Bedrijven zien zich door studie-uitval geconfronteerd met een beperkt aanbod ‘high potentials’. Ondernemingen zijn immers gespitst op studenten die hun talenten optimaal benutten binnen de gekozen studie. Zij zijn de topmanagers van morgen.

Doordringen in de topWie ambitieus is en binnen grote bedrijven wil doordringen in de top, moet naast intelligentie kwaliteiten hebben zoals communicatieve vaardigheden, organisatorisch inzicht, slimheid (‘business savviness’) en visie. Om nog te zwijgen over internationale ervaring.

De Leidse studenten Manus Aa (24) en Jaap Vriesendorp (23) — allebei hun bachelor op zak — komen met het begin van een oplossing: een ‘summerschool’ met een introductiedag, ‘vakgebieddagen’ en een evaluatiedag. Een investeerder op de achtergrond betaalt de startkosten.
Studiekeuzetest
Aa: ‘Uit onze studiekeuzetest rollen drie vakgebieden, die in het verlengde liggen van de kwaliteiten en interesses van toekomstige studenten. Op de summerschool kan de scholier tijdens vakgebieddagen nader kennismaken met deze studierichtingen.’

Tijdens de vakgebieddag wordt het academische, sociale en professionele gedeelte van het vakgebied nagebootst. Aa: ‘Inspirerende academici geven verrassende colleges waarin ze de essentie van hun vakgebied uitleggen. Gedurende de lunch kunnen scholieren studenten bevragen over hun studie en hun studentenleven. In de middag behandelt een bedrijf een casus die opgelost moet worden.’

De lat hoog
Het duo legt de lat hoog. De test, bestaande uit een persoonlijkheidstest, een talentenonderzoek en een beroepskeuzevragenlijst, is positief beoordeeld door Commissie Testaangelegenheden Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen.

Gecertificeerde adviseurs begeleiden de test en voor de interpretatie ervan tekenen twee landelijke experts op dit vlak: Kitty Wijsman van onderwijsadviesbureau Studie-Wijs en Eljan de Wijs van La Scelta, een bureau voor studie- en beroepskeuze.

De uitkomsten van de tests komen terecht in een voorlopig verslag op basis waarvan een indeling in drie vakgebieden wordt gemaakt, die aan bod komen tijdens de summerschool. De volledige uitslag verschijnt in een eindverslag, dat op de laatste dag van de summerschool wordt uitgereikt.

Lees het laatste deel op: fd.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten